Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Краса потребує жертв
2017-11-13

Краса потребує жертв, але жертвою не повинне бути здоров’я людини. Якщо грубо порушуються вимоги санітарно-протиепідемічного режиму, то місцем інфікування може стати будь-яка перукарня чи салон краси, де надають манікюрні, педикюрні, косметологічні та перукарські послуги. І тоді відвідування цих закладів обслуговування може обернутися для вас захворюванням, на лікування якого ви витратити багато нервів, часу та коштів.

Чим можна захворіти після отримання послуг у салонах краси?

Перш за все це грибкові захворювання шкіри (епідермофітії, мікроспорії, трихофітії, фавус) – збудниками є мікроскопічні гриби, які вражають волосяну частину голови, шкіру підошв та пальців кисті, нігті. Вони залишаються між зубцями гребінців, на пилочках для нігтів, на кінчиках щипців та ножиць, на машинках для стрижки волосся, на погано випраних та не пропрасованих серветках та рушниках.

Гнійникові захворювання шкіри – збудниками являються стафілококи та стрептококи. Стафілококи частіше за все пошкоджують сосочки волосся та потові залози (фолікуліт, фурункул, карбункул, сикоз), стрептококи вражають переважно епідерміс і процес поширюється по поверхні шкіри (стрептококове імпетиго, поверхневий та підшкірний панарицій). Інфікуватися можливо як при косметологічних послугах, так і при манікюрних, педикюрних та перукарських (після розчісування інфікованим гребінцем)

Короста – збудником є корстяний кліщ. Захворювання найчастіше починається з ураження міжпальцевих поверхонь кистей рук. Зараження відбувається при проведенні манікюру і педикюру не продезинфікованими інструментами, через повторно використанні білизну, при масажі.

Педикульоз - це паразитарне захворювання, яке характеризується появою на шкірі і волосяних покривах вошей. Заходи профілактики педикульозу — дезінфекція гребінців і машинок для стрижки волосся, індивідуальне використання білизни.

Інфекції, що передаються через кров – вірусні гепатити В та С, СНІД, герпес, сифіліси т.д.

Донедавна  вважалося, що більш страшнішого діагнозу, ніж СНІД , не існує. Нині ж усе частіше чуємо про ще одну вірусну хворобу. Заява Всесвітньої організації охорони здоров’я  про те, що гепатит С через кілька років може стати серйознішою проблемою, ніж СНІД, стала не те щоб сенсацією, але приводом для того, щоб зацікавитися цим кожному пересічному громадянинові.

Одним  із основних шляхів  передачі  цих інфекцій в салонах краси є зараження через кров, коли при пірсингу та в процесі нанесення татуювань, при відвідуванні косметологічних  та перукарських салонів, манікюрних та педікюрних кабінетів зараження може відбутися при використанні майстром не стерильного інструментарію. Непомітні крапельки крові хворого, у яких сотні вірусних одиниць, можуть залишатися на робочих інструментах і, якщо не провести  якісну обробку інструментів, збудники інфекцій легко  можуть потрапити в організм здорової людини  через поріз, найдрібніший укол.

            У нашому місті налічується більше 40 перукарень. На сьогоднішній момент, згідно чинного законодавства, на перевірку об'єктів малого та середнього бізнесу накладено мораторій. Тому, починаючи з 2014 року, за даними об'єктами не здійснюється державний санітарно – епідеміологічний нагляд.

Але, не дивлячись на це, більшість власників перукарень досить відповідально підходять до роботи з клієнтами, адже від цього залежить імідж їхніх закладів. Тому для проведення самоконтролю якості дезінфекції та стерилізації робочих інструментів, більша частина власників перукарень та салонів краси, здійснює відомчий бактеріологічний контроль, уклавши договір з Миргородським МВПЛД.

Останнім часом у нашому місті відкрилися заклади швидкого обслуговування населення: «експрес-манікюр», «експрес-перукарня» з наданням швидких та дешевих послуг, наприклад, стрижку за 35 грн. ви отримаєте за 15 хв.. Через кризу недорогі послуги набувають у нас популярності. Розташовуються такі «горе-заклади» у непристосованих приміщеннях або безпосередньо у коридорах торгівельних центрів, де навіть проточна вода не підведена. То ж про яку дезінфекцію та стерилізацію можна вести мову? За таких умов для миття інструментів, ймовірно,  використовують раковину у туалеті (якщо він є!). А потім перед вами  на  інструменти шпують рідиною невідомого походження ( можливо дезінфікуючим засобом)  і починають вас обслуговувати. А цього часу і способу знезараження недостатньо, щоб знешкодити збудника інфекції. Наприклад: віруси гепатитів В та С  мають надзвичайно високу стійкість  до дії різноманітних факторів зовнішнього середовища. Вони не руйнуються  під час багаторазового розморожування та заморожування, довго зберігається у висушеному стані. Дія температури 60 °С протягом 21 год їх не руйнує, частково втрачається  активність збудника тільки після 30-хвилинного прогрівання при температурі 98 °С. Інфекційні властивості вірусів гепатитів зберігаються при УФ-опроміненні. Вірус чутливий до дії формаліну. Згубно діють хлоровмісні дезінфікуючі засоби, автоклавування при 126 °С «вбиває» вірус протягом 30 хв, гаряче повітря (сухий жар) при 160 °С - за 60 хв, а при 180 °С - за 40 хв.

До речі, при наданні цих послуг «на дому» вірогідність заразитися чимось ще більш висока. Тут взагалі не буває дезінфекції та стерилізації.

А що означає: провести знезараження інструментів належним чином?

            Згідно п. 7.7. «Державних санітарних норм і правил для перукарень різних типів» «Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами, які дозволені до застосування Міністерством охорони здоров'я України, а потім -  стерилізації». А це означає, що у спеціально відведеному місці після надання послуги майстер повинен використаний інструмент разом з частками остриженого волосся, шкіри, нігтів повністю погрузити в ємкість з дезрозчином відповідної концентрації на визначений час згідно з інструкцією до даного засобу. Потім інструмент механічно очистити від бруду та промити під проточною водою, просушити і простерилізувати. Як бачите від дезінфекції до закінчення стерилізації проходить не 5-10 хвилин, а мінімум - 30. Тому кожен майстер повинен мати не менше 2-х комплектів робочих інструментів для їх почергового знезараження, а краще -  2 і більше.

Велике значення в попередженні вище зазначених захворювань має особиста гігієна персоналу перукарень та салонів. Протягом робочого дня відкриті частини тіла працівників перукарень та салонів забруднюються частинками остриженого волосся, пилом нігтів, лусочками шкіри. Особливу увагу майстри повинні приділяти догляду за своїми руками. Не дотримання елементарних гігієнічних правил може призвести до захворювання не тільки його самого, але й перенести хвороботворні грибки, мікроби з одного клієнта на іншого. Тому кожен майстер повинен мати за правило  - обов'язково мити руки перед обслуговуванням кожного відвідувача.

Також під час обслуговування кожен відвідувач перукарні повинен буди вкритий чистим або одноразовим пеньюаром, а місце стикання пеньюара з тілом клієнта (шия) закривається одноразовим комірцем чи серветкою. Але частіше у перукарнях одноразовими бувають тільки комірці, а пеньюар – багаторазового вжитку, бо зі слів перукарів: пеньюар не торкається шкіри клієнта. А те, що одяг клієнта може бути забрудненим та й руками клієнт торкається пеньюара, на ньому залишається дрібне острижене волосся… Крім того ж, ще існує таке поняття, як культура обслуговування. І про нього ми чомусь все частіше забуваємо. Наприклад, купуючи у магазині  печиво на вагу ви б обурилися, якби продавець його поклав у пакет, що вже був у вжитку. То чому б не вимагати перукаря  вкрити себе чистим пеньюаром?

Згідно санітарних вимог, перукарня повинна мати запас білизни в кількості, достатній для забезпечення безперервної роботи, та індивідуального використання, з урахуванням проектної потужності перукарні та потоку клієнтів. Прання використаної білизни проводиться у пральнях або у перукарнях за наявності спеціально відведених місць у підсобних приміщеннях з підведенням проточної води та наявністю зливу для води. Прання білизни вдома забороняється. Та, на превеликий жаль, ця норма у перукарнях не дотримується, і майстри перуть вдома, куди приносять на забрудненій білизні грибки, бактерії, віруси і т. д, а потім у пральній машині перуть особисті речі. Тому, простіше не ризикувати, і в сучасних перукарнях та салонах необхідно перейти на одноразові пеньюари, рушники і серветки, комірці, і також на одноразовий одяг для майстрів. Все це буде  більше викликати довіру та розташовувати клієнта до цієї сфери обслуговування.

Отже, підсумовуючи вищевказане, щоб уберегти себе від інфікування у перукарнях чи салонах краси Вам необхідно пам’ятати:

- приміщення перукарні або салону краси повинне бути забезпечене холодною та гарячою проточною водою із підключенням санітарно-технічних приладів до каналізаційної мережі ( наявність раковин);

- місце вашого обслуговування повинне бути прибраним після обслуговування попереднього клієнта;

- майстер повинен мати охайний вигляд та вимити руки перед тим, як вас обслуговувати;

- безпосередньо перед наданням послуги майстер може оглянути відповідні ділянки вашого тіла ; якщо має місце зміна шкіряного покрову (висипання, плями, злущування та ін.), нігтів або волосся, майстер може надати вам послугу тільки після подання документа з відповідної лікувальної медичної установи щодо незаразності захворювання;

            - щоб убезпечити себе, не полінуйтеся і запитайте в майстрів, чи є у їхньому закладі дезінфікуючі засоби та стерилізатор і коли востаннє обробляли інструменти. Обслуговування клієнта проводиться продезинфікованими та простерилізованими інструментами. Якщо використовується одноразовий інструмент для пірсингу та татуажу, то просіть відкрити упаковку при вас;

            - під час послуг вам повинні надати одноразові комірці та чисті індивідуальні або одноразові пеньюари, рушники та серветки. Якщо бачите, що вони забруднені волоссям або в плямах – просіть замінити;

            - ванночки для  рук та ванни  для  ступній ніг, раковини для миття голови повинні бути вимиті;

- запитайте у майстра чи проводиться закладом виробничий контроль стерильності робочих інструментів і які його результати. Висновок по результатам досліджень повинен містити таку фразу: інструменти стерильні в аеробних та анаеробних умовах.

Турбота про зовнішність похвальна, але головним є здоровий глузд і турбота про здоров'я. Тому підходьте дуже серйозно до вибору салону краси і майстра для проведення всіх необхідних вам процедур. Не соромтеся задавати майстру питання, які вас цікавлять або якщо у Вас закралися сумніви щодо якості обслуговування.

Якщо знати свої законні права, як споживача послуг, і вміти вимагати їх дотримання, то багатьох складнощів і неприємностей вдасться уникнути.

                                                                                                                                  Веретельнік Юлія,

                   Фельдшер санітарний Миргородського міжрайонного                                                                        відокремленого підрозділу лабораторних досліджень

                                                                                                                                

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]