Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Компенсація за несвоєчасно виплачену заробітну плату
2020-06-10

Відповідно до ст.34 Закон України «Про оплату праці» компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’ язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним  законодавством. При цьому, зазначаємо, що виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Відповідно до статтей 3,4 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку порушенням строків їх виплати» та ст.1 Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати №159  від 21 лютого 2001 року, їх дії поширюються на підприємства, установи та організації всіх форм власності і господарювання та застосовуються у всіх випадках порушення встановлених термінів виплати грошових доходів, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу(особи).

      У свою чергу Порядок №159 визначає, що сума компенсації обчислюється наступним чином: як добуток нарахованого, але невиплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100.

     Індекс споживчих цін для визначення суми компенсації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін за період невиплати грошового доходу. При цьому індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається.

       Щомісячні індекси споживчих цін публікуються Держкомстатом.

   Своєчасно   не   отриманий   з   вини   громадянина  дохід компенсації не підлягає.     Компенсації підлягає грошовий дохід (разом із сумою індексації), що отримується в гривнях на території України і не має разового характеру (ч. 2 ст. 2 Закону № 2050, п. 3 Порядку № 159).

      До таких доходів відносять:

  • пенсії;
  • соціальні виплати;
  • стипендії;
  • заробітна плата.

       Компенсація   проводиться    за    рахунок    джерел,  з яких здійснюються  відповідні виплати, а саме:

      - власних коштів - підприємствами, установами та організаціями, які не фінансуються і не дотуються з бюджету, а також об'єднаннями громадян;
        - коштів відповідного  бюджету - підприємствами,  установами та організаціями, що фінансуються чи дотуються з бюджету;

      - коштів  Пенсійного  фонду,  фонду  соціального  страхування з тимчасової   втрати працездатності,  фонду  загальнообов'язкового державного  соціального  страхування  на випадок безробіття, фонду соціального  страхування  від  нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, інших цільових соціальних фондів, а також коштів,   що  спрямовуються  на  їх  виплату  з  бюджету.

       Відмова власника або уповноваженого ним органу (особи) від виплати компенсації може бути оскаржена громадянином у судовому порядку.

 

Головний спеціаліст відділу праці

управління соціального захисту населення                     

Миргородської міської ради                

Валентина Шабатура

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]