Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Компенсація за економність
2015-06-08

В умовах стрімкого зростання комунальних тарифів перед більшістю українців дуже гостро постало питання – як не допустити значного збільшення навантаження на сімейний бюджет. І чи не єдине раціональне вирішення даної задачі – підвищення ефективності використання та правильний облік енергоресурсів, які щомісячно споживаються кожною українською родиною.

Про енергоефективність в Україні говорять вже давно, але реальних дієвих кроків з впровадження заходів щодо ефективного використання енергоресурсів було небагато, а проблеми в житлово-комунальному господарстві країни лише накопичувалися. Зношеність основних фондів галузі, застарілість технологій і як наслідок – значні втрати (води, теплової енергії тощо) та низька енергоефективність призвели до того, що енергоємність послуг ЖКГ в Україні сьогодні у 2,5-3 рази перевищує відповідні показники європейських країн.

Саме зараз настав той час, коли про енергоефективність треба не лише говорити, але й активно діяти. Але держава сьогодні не має можливості самотужки забезпечити весь спектр енергоефективних заходів по всій країні. Натомість вона пропонує дієві механізми, які покликані стимулювати населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) впроваджувати ці заходи самостійно.

8 квітня 2015 року Кабінет Міністрів України запровадив програму по наданню населенню, ОСББ і ЖБК кредитів та компенсацій витрат на заходи щодо енергоефективності. Це означає, що будь-який громадянин України, або керуючий орган ОСББ чи ЖБК може взяти банківський кредит на утеплення власної оселі чи багатоквартирного будинку, придбання енергоефективного обладнання чи матеріалів, а держава поверне їм частину від суми цього кредиту.

До цієї урядової ініціативи долучено три державні банки. Зокрема, в УКРГАЗБАНКУ вже розпочалася реалізація програми ефективного використання енергоресурсів та енергозбереження під назвою «Тепла оселя». Ця програма розроблена для фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців і передбачає часткову компенсацію витрат населення на заходи з енергоефективності. Так, завдяки державній підтримці фізичні особи зможуть отримати відшкодування до 30% суми кредитних коштів, залучених на придбання котлів (крім газових), енергоефективного обладнання, матеріалів тощо. Кредит в розмірі до 50 тис. гривень в УКРГАЗБАНКУ можна отримати на термін від одного до трьох років.

«Завдяки реалізації програми «Тепла оселя» з’явилась можливість більш ефективно і економно використовувати енергоресурси, а головне - істотно зменшити сімейні витрати, враховуючи суттєве підвищення комунальних платежів. Програмою передбачено надання кредитних коштів на заходи з утеплення як приватних житлових будинків, так і квартир у багатоквартирних будинках», - каже заступник Голови Правління УКРГАЗБАНКУ Олена Дмітрієва.

Отримають компенсацію від держави і юридичні особи – ОСББ та ЖБК, які за допомогою  банківського кредиту  проведуть заходи з підвищення енергоефективності або термомодернізації свого житлового фонду.

До речі, саме УКРГАЗБАНК першим з українських банків почав кредитувати ОСББ і прекрасно розуміє проблеми, які їх хвилюють. Багато з них можна було б вирішити, якби ОСББ та ЖБК більш активно використовували кредитні програми для вирішення своїх нагальних потреб по енергозбереженню. Сьогодні в УКРГАЗБАНКУ кредити таким позичальникам надаються на термін до 5 років і у розмірі до 3 млн гривень. Разом з ефективним механізмом державної компенсації такий кредит буде дієвим інструментом реалізації програми термомодернізації – адже держава поверне їм до 40% від його суми.

Так,  якщо ОСББ, яке не має індивідуального теплового пункту,  візьме кредит  в банку та встановить ІТП в своєму будинку,  то витрати на опалення можуть знизитись приблизно на 30%. А це означає, що навіть при встановленні ІТП в кредит загальні щомісячні витрати  мешканців будинку не тільки не зростуть,  а можуть навіть знизитись, тому що 40% від вартості обладнання  компенсує держава, а економія від зменшення рахунків за опалення буде більшою, ніж витрати на обслуговування кредиту.

В УКРГАЗБАНКУ сподіваються, що запровадження програми Кабінету Міністрів дасть чіткий сигнал для ОСББ, що термомодернізацію можна проводити не за власні, а за кредитні кошти, а вартість такого кредиту  суттєво зменшується за рахунок компенсації від держави. Таким чином уряд демонструє, що він не на словах, а реальними діями підтримує прагнення України до енергоефективності та енергонезалежності.

 

Сподіваємось на  зацікавленість у співпраці і пропонуємо в зручний для Вас час організувати зустріч або направити (прийняти) групу фахівців для обговорення питань у режимі спільної робочої групи.

 

Запрошуємо Вас до взаємовигідного і довгострокового співробітництва.

 

Додаткова інформація за телефонами (Контактна особа  Начальник відділення №325/16 Полтавської обласної дирекції  АБ «Укргазбанк»

м. Миргород – Будилко Олена Миколаївна):

  • (05355)5-20-15;
  • (050) 3057318

 

Адреса  відділення  м. Миргород вул.. Д Апостола , буд.5

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]