Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Комітетські слухання Верховної Ради України в Пирятині
2017-02-27

Міський голова Сергій Соломаха та секретар міської ради Наталія Гирка взяли участь в засіданні круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на тему: „Практика застосування ЗУ „Про добровільне об’єднання громад“ на прикладі територіальних громад Полтавської області“, організоване  Комітетом  Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування  спільно з Пирятинською міською радою. Захід проходив в Пирятині, адже Пирятинська ОТГ – одна із перших громад, що утворилася на Полтавщині.

Як зазначив народний депутат України, заступник голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко, мета засідання почути тих, хто безпосередньо втілює в життя реформу місцевого самоврядування та впроваджує ідеї децентралізації, почути про проблеми, з якими доводиться зустрічатися керівникам об’єднаних громад.

Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь привітав гостей та презентував Пирятинську ОТГ. Розповів про те, чого вдалося досягти і з якими проблемами довелося зіштовхнутися впродовж 2016 року.

На даний час в Україні створено 366 об’єднаних громад, з них на Полтавщині - 18, укладено 75 договорів про міжмуніципальне співробітництво. Основна перевага ОТГ – це зміцнення фінансової спроможності. Про це зазначила заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Людмила Даменцова. Також звернула увагу на те, що об’єднані громади повинні спрямувати свою діяльність на впровадження енергоефективних заходів, що дасть змогу у подальшому зменшити витрати на енергоносії.

Валентина Полтавець, виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад, звернула увагу законотворців на те, щоб не зменшувалися обсяги державних субвенцій для ОТГ, які створилися раніше. Адже держава зобов’язалася підтримувати об’єднані громади протягом перших кількох років.

Координатор проекту Програми Агенства США з міжнародного розвитку USAID „РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво“ Ігор Парасюк зазначив, якщо держава не буде приймати закони щодо підтримки об’єднаних громад, то реформа в Україні припиниться, так і не набравши обертів.

Представники об’єднаних громад Полтавщини розповіли про основні проблеми. Сергій Соломаха порушив питання , які мають сприяти утворенню територіальних громад навколо міста курорту.

Перше з чим зіштовхнулися чимало ОТГ – це розподіл та передача об’єктів комунальної власності. У більшості випадків районні ради не бажають передавати об’єкти освіти, культури, соціального захисту, медицини. Також звертали увагу на те, що кошти на розвиток інфраструктури з Державного бюджету приходять в грудні і часу на їх освоєння практично не залишається. Не останнім у переліку проблемних – питання землі, що знаходиться за межами населених пунктів. Це, так би мовити, зв’язує руки об’єднаним громадам. Адже земля потрібна і для того, щоб залучати інвесторів, і, наприклад, для того, щоб виділити ділянки учасникам АТО. Згадали і про недофінансованість освіти і медицини, неврегульований порядок здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель. З кожним роком навантаження на місцеві бюджети стає все більшим. Крім того, є неузгодженість законодавства стосовно адміністративно-територіального устрою та добровільного об'єднання територіальних громад. ЦВК не призначає вибори в ОТГ, які об'єднуються навколо міст обласного значення (Бахмут, Гола Пристань, Славута, Нетішин), - підкреслив Миргородський міський голова.

Підводячи підсумки засідання, перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пісоцький зауважив, що, окрім держави, область також намагається підтримувати ОТГ. Приймає різні програми та вже на стадії завершення створення Агенції регіонального розвитку. В свою чергу, Сергій Кудлаєнко сказав, що Комітет завжди готовий допомагати ОТГ у вирішенні проблем.

За матеріалами офіційного сайту Пирятинської міськради

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 березня 2024 року

Сплачуємо борги до бюджету громади!

     
     
Оголошення

Змінено час засідання виконавчого комітету

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 березня 2024 року

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]