Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Книги-ювіляри 2015 року
2015-05-06

Прийдешній рік багатий на ювілейні книжкові дати. Розпочати наш огляд хотілося б з найдавнішого твору, з найстарішого ювіляра - зі "Слова о полку Ігоревім". Цього року йому виповнюється 830 років. Відомий пам'ятник літератури Київської Русі, героїчна поема кінця XII ст, одна з найвідоміших пам'яток давньоруської літератури.

В основі сюжету - невдалий похід руських князів на половців, створення Новгорода сіверським  князем Ігорем Святославичем у 1185 році. "Слово" було написано в кінці XII століття, невдовзі після описуваної події (часто датується тим же 1185 роком,  рідше 1-2 роками пізніше). Сповнений мотивами слов'янської народної поезії з елементами язичницької міфології, за своїм художнім мовленням та літературним значенням "Слово" стоїть у ряді найбільших досягнень середньовічного епосу.

У цьому ж році минає 155 років із дня виходу першого видання та 175 років із часу публікації останнього прижиттєвого видання знаної шевченківської поетичної збірки "Кобзар", яку найбільш вдало охарактеризував класик української літератури І. Франко: "Поява Шевченкового "Кобзаря" 1840 року в Петербурзі мусить уважатися епохальною датою в розвою українського письменства... Ся маленька книжечка відразу відкрила немов новий світ поезії, вибухла мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, простотою і поетичною грацією вислову". Історики літератури вважають, що з усіх прижиттєвих видань творів Т. Шевченка саме цей варіант зовні був найпривабливішим."Кобзар" Тараса Шевченка 1860 року випуску є значно повнішим у порівнянні з попереднім: сюди увійшло 17 творів, на відміну від 8-ми в першому. Це видання поет присвятив видатній українській письменниці, своїй названій доньці Маркові Вовчку.

170-у річницю від дня опублікування святкує перший український історичний роман "Чорна рада" Пантелеймона Куліша, що відтворює історичні події 1663 року. Основними характерними особливостями твору є захоплюючий сюжет, яскраві колоритні образи, струнка композиція, драматичні ситуації та багатство мови. Свого часу Тарас Шевченко по-дружньому тепло відізвався після прочитання роману: "Спасибі тобі, Богу милий, друже мій великий, за твої дуже добрі подарунки і, особливо, спасибі тобі за "Чорну раду". Я вже її двічі прочитав, прочитаю і третій раз і все-таки не скажу більш нічого, як спасибі. Добре, дуже добре ти зробив, що надрукував "Чорну раду" по-нашому. Я її прочитав і в "Руській бесіді", і там вона добра, але по-нашому лучче".

Ювілярами прийдешнього року також є безсмертні творіння класика української та російської літератури М. В. Гоголя - повість "Тарас Бульба" (180 років з часу виходу) та збірка "Миргород" (185 років від дня випуску).Збірка "Миргород" М. В. Гоголя основана на українському фольклорі та складається з чотирьох повістей - чотирьох літературних методів-спроб відображення матеріалу у класичних жанрах: "Старосвітські поміщики" - ідилія, "Тарас Бульба" - епічна пісня, "Вій" - містерія, "Повість про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем" - сатира. Краса і таїна цієї збірки полягає саме в тому, що насправді було "сказано" набагато більше, ніж "показано". Перша редакція повісті М. В. Гоголя "Тарас Бульба" також увійшла до збірки "Миргород" 1835 року, але вона не відома широкому читацькому загалові, оскільки було канонізовано її другий варіант, надрукований 1842 року. У героїчній повісті "Тарас Бульба" письменник яскраво змалював Запорозьку Січ, правдиво відтворив побут, звичаї козацтва тих часів та прославив мужність, відвагу, вірність батьківщині, товариству, козацькій честі.

125 років тому було видано роман О. Уайльда "Портрет Доріана Грея", який приніс письменникові світову славу, але його постулати щодо принципів життя викликали у вікторіанській Англії обурення. Вайльда було засуджено до тюремного ув 'язнення; навіть після виправної колонії йому не було дозволено жити в цій країні. Філософічність, проблематика творів, яскравий талант Оскара Уайльда принесли йому всесвітнє визнання, а згодом повернули його імя та дорогу йому Англію.

Зокрема, Оскар Уайльд через створені ним художні образи розкриває взаємозв'язок між мистецтвом і внутрішнім світом людини.

145 років відзначаємо роману Ж. Верна " Двадцять тисяч льє під водою". У другій половині XIX століття в морях і океанах на очі мореплавцям став потрапляти незвичайний об'єкт - предмет розмірами більший за кита і неймовірної швидкості. Газети, а за ними й вчені всього світу одразу ж зацікавилися "морським чудовиськом". Але фортуна посміхнулася тільки професору Аронаксу, який із слугою Конселем та гарпунером Недом Лендом потрапляє на борт незвичайного та єдиного у світі на той час підводного човна "Наутілус". Герої роману разом із капітаном і екіпажем човна вирушають у навколосвітню подорож у 20 тисяч льє під водою. 

65 років виповнюється книжці Р. Бредбері "Марсіанські хроніки". Марсіанські хроніки (Марсіанські літописи) - збірка фантастичних оповідань, які висвітлюють майбутню колонізацію Марса людьми, що прилетіли зі спустошеної Землі, а також боротьбу марсіанських аборигенів з колоністами. Видана у 1950 році. Зміст книги - дещо середнє між збіркою коротких оповідань та епізодичних новел, включаючи вперше опубліковані у літературних журналах у другій половині 1940-х років оповідання Рея Бредбері. Оповідання були безсистемно об'єднані для публикації. Колонізувати Марс, як виявилося, не так вже й легко… Марсіани відстоюють цілісність свого краю! Але землянам украй необхідно принести у чужий унікальний Світ стереотипи свого життя, яке, до речі, вже неможливе на Землі. Адже життя на Землі знищене. Боротьба за життя, прагнення свободи, туга за земними просторами й синявою неба рідної землі, дивовижні загадки планети Марс - усе це в збірці науково-фантастичних новел та есеїв Рея Бредбері "Марсіанські хроніки". На думку Бредбері, люди надто захопилися технічним прогресом, машинними технологіями, а це небезпечно, оскільки неминуче призведе людство до глобальної катастрофи. Марс став для людини свого роду випробувальним полігоном, тестом на людяність, цивілізованість.

Цей рік є ювілейним для однієї із найвідоміших книг сучасності, - роману П. Загребельного "Роксолана", якому виповнюється 35 років. У своєму творі автор відтворює події ХVІ ст., розповідаючи про надзвичайну долю української дівчини Насті Лісовської. Завдяки сильній волі, розуму та вроді, рабиня, куплена на невольничому ринку в Карфі, а згодом у Стамбулі, незабаром стає дружиною Сулеймана Пишного (Завойовника), султаншею Османської імперії. Відома світові під іменем Роксолани, ця жінка відігравала значну роль у політичному житті ісламської країни.

Узагалі, книг-ювілярів 2015 року багато, сьогодні ми зупинилися на деяких із них. Усі вони є в міській бібліотеці для дорослих, тож запрошуємо Вас відвідати нашу бібліотеку.

А.Гусєва, бібліотекар

міської бібліотеки для дорослих

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]