Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Як вберегтися від інтернет-шахраїв
2020-12-07

Щороку ринок онлайн-знайомств (дейтинг-ресурсів) збільшується. Зростає і кількість людей по всьому світу, які позитивно ставляться до знайомств у мережі. Більш того, за даними експертів, приблизно кожна третя пара утворюється онлайн. Але, як показує практика, у віртуальному світі можна знайти не лише кохання всього життя, але і стати жертвою інтернет аферистів. Як вберегтися від інтернет-шахраїв та куди звертатися за захистом своїх прав у разі, якщо ж Ви все-таки стали жертвою аферистів?

СТАНДАРТІ СХЕМИ

Існує декілька стандартних схем, за якими діють аферисти на сайтах знайомств. Як правило, жертвою шахрайств, в переважній більшості стають жінки, але й чоловіки також можуть потрапити у досить неприємну ситуацію.

Подарунок з доставкою – афера, яка існує вже багато років. На сайті знайомств вам починає писати чоловік, найчастіше – красивий і успішний іноземець, який мріє про дружину-українку. І ось одного прекрасного дня потенційний наречений повідомить, що купив вам дорогий подарунок – наприклад, телефон, ноутбук або золоті прикраси і вже відправив в Україну. Але є одна проблема: він не може оплатити мито. Мовляв, зробити це можуть тільки громадяни країни. Тому він запропонує заплатити вам. Далі іноземець дасть номер електронного гаманця, на який треба перекинути гроші або скаже чекати смс-повідомлення з розрахунковим рахунком.

Як ви вже здогадалися, варто сплатили «доставку», як аферист хутко зникне.

Як правило рано чи пізно від онлайн-шанувальника надійде пропозиція зустрітися в реальному житті. Проте, погоджуючись на зустріч, потрібно бути особливо обережним, адже можна стати жертвою маніяка, потрапити в заручники або бути пограбованим.

Плануючи побачення з людиною з віртуальної мережі, ніколи не погоджуйтеся на зустріч в пустинному або віддаленому місці, а також в квартирі. Головний тривожний сигнал – коли людина не схожа на фото в анкеті. Обов’язково розкажіть про плани друзям і близьким людям – скажіть, куди йдете і залиште контакти людини, з якою зустрічаєтеся.

Ще одна із розповсюджених схем аферистів – це прохання про допомогу. Як правило зловмисник, який представляється заможним іноземцем, зав’язує віртуальний роман з потенційною жертвою. Через деякий час листування в нього, як правило, раптом виникають серйозні проблеми — чи то захворювання, чи то пограбування його житла, чи то неприємності на роботі… І ось вже закохана жертва, яка сидить в Україні буквально на валізах, адже ось-ось має вирушати на ПМЖ до «коханого», звісно ж, надсилає іноземцю необхідну суму, після чого той зникає. Прикладів реалізації подібної схеми безліч, проте результат один – розбите серце та порожній гаманець.

Рано чи пізно закордонний «наречений» може покликати вас до себе в гості або запропонувати спільний відпочинок за кордоном. Така пропозиція може бути небезпечною пасткою.

Чоловік може надіслати сайт авіакомпанії, на якому варто купити квитки. Якщо він впевнений, що ви проковтнули наживку, то може навіть скинути гроші на квитки. Але ресурс – обманка: коли ви введете дані своєї банківської картки (номер, термін дії та ПІН-код), вони відразу виявляться у зловмисника.

ОБЕРЕЖНІСТЬ – ГОЛОВНЕ

Якщо хочете відвідати коханого, обов’язково перевірте його. По-перше, фото: зазвичай аферисти розміщують одну фотографію в поганій якості, або в анкеті дуже професійний знімок, тому доцільно перевірити наявність фото в інтернеті. Якщо знайшли цей знімок на різних сайтах з різними іменами – перед Вами шахрай!

Якщо виникають підозри, пошукайте чорні списки «шлюбних» аферистів і перевірте, чи немає там Вашого нового знайомого.

Якщо ніде не знайшли підступ і вже збираєте валізи? Обов’язково поінформуйте друзів і родичів, що ви кудись їдете, а ще краще – їдьте разом з другом. Після приїзду зверніться до посольства або консульства України, розкажіть, чому ви приїхали і з ким будете зустрічатися. Якщо ж в країні немає представництва України, а у вас виникли проблеми, звертайтеся до місцевої поліції: розкажіть свою історію і попросіть допомогти.

Щодо покупки авіаквитків, слід робити це тільки на офіційних сайтах, не слід переходити за підозрілими посиланнями і вводити дані банківської картки на невідомих ресурсах!

Під час віртуального спілкування слід зібрати дані про особу, яка знаходиться по іншу сторону екрану. Краще дізнатися прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, район проживання, професію та місце роботи свого співрозмовника, знайти його (її) в інших соціальних мережах. Тобто необхідно впевнитись, що людина реальна та інформація, яку вона надала про себе, відповідає дійсності.

Спілкування, яке ви почати на дейтинг-ресурсі, краще продовжити в звичайних смс-повідомленнях або месенджерах, причому найкращий варіант — месенджер Facebook. Наприклад, видалити надіслане повідомлення в чаті співрозмовника у месенджері Facebook можна лише протягом 10 хвилин, тоді як у Viber, WhatsApp цей час необмежений, а у Telegram ваш співрозмовник взагалі може очистити всю історію листування.

Вирушаючи на перше побачення з віртуальним другом чи подругою, заздалегідь дізнайтеся про місце, де воно відбуватиметься. Не зайвим буде повідомити про зустріч своїм родичам чи друзям. Про всяк випадок надішліть їм фото цієї особи, дайте номер її телефону, марку та номер авто тощо. Зустрічатися краще у світлу пору доби та в людному місці, не запрошуйте незнайомців до себе додому та не погоджуйтесь на першому побаченні йти до них. При собі майте ту суму грошей, на яку розраховуєте провести побачення. Для гарантування своєї безпеки придбайте засоби захисту, наприклад, балончик зі сльозогінним газом, проте, першочергово навчіться ним користуватися, адже неправильне використання може зробити вас ще легшою здобиччю для злочинців.

ПОКАРАТИ АФЕРИСТА МОЖЛИВО

Якщо вам не пощастило і ви все-таки стали жертвою шахраїв, не зволікайте та одразу викликайте співробітників поліції. Напишіть відповідну заяву. Скористайтеся послугами фахового юриста, тому що лише кваліфікований спеціаліст зможе допомогти та розробити вам стратегію захисту, необхідну для досягнення результату щодо відшкодування шкоди, пошуку винних та притягнення їх до відповідальності.

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до Кримінального кодексу України вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо такі дії вчинені або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із конфіскацією майна.

Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом від 34 000 грн. до 51 000 грн. або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Якщо у Вас виникли питання виходячи зі змісту даної статті або інші, що потребують юридичної консультації, Ви маєте право звернутися до Миргородського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Миргород, вул. Гоголя, 165, каб. №9, 10. Години праці з 09.00 до 18.00 окрім вихідних та святкових днів, контактний телефон (05355) 5 09 21. Консультації безкоштовні для всіх. Правову консультацію, також, можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Крім того, повідомляємо, що за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]