Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Інклюзивна освіта в Миргороді
2017-04-07

Враховуючи сучасні тенденції, та те, що наша держава взяла курс на євроінтеграцію, питанню адаптації людей з обмеженими можливостями останнім часом приділяється значна увага. Освітня політика на сучасному етапі вивчає питання забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими потребами та створенню комфортних умов для їх навчання. У залі засідань міської ради за участю керівників освітніх закладів, представників батьківських комітетів, депутатів міської ради Сергія Горобця та Сергія Яковлєва відбулася розширена нарада з питання провадження інклюзивної освіти у навчальних закладах міста.

Керуюча справами виконавчого комітету Антоніна Нікітченко зазначила, що це питання не виникло спонтанно, це - вимога сьогодення, адже збільшується кількість дітей з особливим потребами. Першого вересня такі діти прийдуть в колективи, - говорить Антоніна Борисівна, і додає: батьки мають право віддати дитину до будь-якого освітнього закладу. Тому наразі треба знайти моральні і матеріальні ресурси для того, щоб усі діти, незважаючи на різне культурне й соціальне походження та різні рівні навчальних можливостей, мали однакові умови навчанні в усіх закладах Миргорода.

У Миргороді з дітьми, що мають з особливі потреби, працюють у Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів та у двох школах міста. За словами директора Центру реабілітації дітей-інвалідів  Валентини Сіваченко, щорічно збільшується кількість дітей, які мають фізичні та розумові відхилення. Їх не можна ізолювати, вони повинні розвиватися у соціумі, разом зі звичайними дітьми. І завдання освітян - вивчити досвід роботи інклюзивних шкіл та максимально використовувати новітні методи і принципи у вихованні та навчанні дітей. Валентина Михайлівна  також навела приклади роботи українських інклюзивних шкіл та розповіла про сучасні методики, які вони використовують в Центрі.

Натомість педагоги говорять про неврегульованість законодавства щодо інклюзивної освіти. На державному рівні чимало зроблено, включаючи і надбавку педагогам, які працюють з такими дітьми, але ще багато треба зробити для створення комфортних умов для виховання і розвитку підростаючого покоління.

Незважаючи на прогресивні методи залишилася низка проблеми вітчизняної системи освіти, що заважають інтеграції дітей з особливими потребами до загального освітнього процесу. Основна з них, за словами вчителів, недостатнє матеріально-технічне і кадрове забезпечення та недостатня психологічна готовність учнів до спільного навчання із особами з інвалідністю. Має місце і негативне ставлення батьків до того, що їх здорові діти мають навчатися з неповносправними дітьми, вважаючи, що таким чином, орієнтація на дітей з вадами затримує розвиток навчання інших дітей. Ці стереотипи треба руйнувати і перелаштовувати свідомість на європейські цінності,- кажуть педагоги. Освітяни хочуть працювати з дітьми з особливими освітніми потребами. Їм дуже цікава ця проблема, і вони з великим інтересом підходять до питання навчання цих дітей. Але їм бракує спеціальних знань для того, щоб надавати якісні послуги при навчанні дітей з особливими потребами, не вистачає нормативно-правової бази.  

Підсумком наради стане звернення освітян Миргорода до Обласного управління Департаменту освіти, Інституту післядипломної освіти  педагогічних працівників та координатора проекту інклюзивної освіти в України, Марини Порошенко щодо врегулювання  на законодавчому рівні  впровадження   інклюзивної освіти  в Україні.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]