Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
ГРИП: ПОПЕРЕДЖЕНИЙ – ЗНАЧИТЬ ОЗБРОЄНИЙ!
2016-02-02

На сьогодні в новинах багато інформації про зростання захворюваності на грип в Україні та про летальні випадки від грипу А/H1N1. В Україні, як і у всьому світі в епідемічному сезоні 2015-2016 рр. циркулюють три штами вірусу грипу. Два з них – це тип А: H1N1(California) і H3N2 (Швейцарія), й один типу В (Phuket). Щодо штаму H1N1, який на сьогодні є причиною найбільшого занепокоєння в суспільстві, слід зазначити, що цей вірус не новий. Він продовжує циркулювати в світі з 2009 р. і в цьому році його поява була прогнозована. За даними досліджень в області циркулюють віруси грипу А, в тому числі штам А/H1N1, який був причиною пандемії 2009-2010 рр.

Чим відрізняються грип та ГРВІ?
  Грип і ГРВІ – близькі один до одного захворювання – і за способом зараження, і за основними проявами, однак це не одне і те ж. Термін «ГРВІ» охоплює велику кількість захворювань, що спричиняються різноманітними вірусами (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси та ін.). Однак захворювання на грип викликає безпосередньо вірус грипу, тому є некоректним називати всі ГРВІ грипом.
  На відміну від ГРВІ, грип завжди починається раптово та бурхливо — хворий може точно вказати час початку симптомів. Інкубаційний період при грипі дуже короткий – від зараження до перших клінічних проявів зазвичай проходить 1-2 доби. На тлі гарного самопочуття швидко підвищується температура тіла до 39-40ºС, з’являється сильний головний біль, біль у м’язах, суглобах, очних яблуках, світлобоязнь, рясне потовиділення. Дещо пізніше (на 2-3 добу) «приєднуються» сухий кашель, задуха, закладання носу, незначна нежить. У разі тяжкого перебігу грипу можливі судоми, галюцинації, носові кровотечі, блювання. При звичайному ГРВІ гарячка та озноб поступаються місцем іншим неприємним симптомам, таким як сильна нежить, чхання, біль у горлі. Температура тіла інколи буває вищою 38,5ºС.
  У чому відмінність пандемічного та сезонного грипу?
  Пандемічні штами вірусу грипу здатні викликати захворювання у великої кількості людей по всьому світі, спричиняючи пандемії. Зазвичай ці віруси вражають працездатне населення та осіб, які мають надмірну вагу, хронічні захворювання легень, серця, цукровий діабет, а також вагітних. Перебіг грипу, спричиненого пандемічними вірусами, характеризується частішим розвитком ускладнень та вищою летальністю. Вони є надзвичайно мінливими та непередбачуваними. Здатні викликає тяжкі ускладнення та призводити до летальних випадків протягом короткого часу – від декількох днів до трьох-п’яти діб.
  Сезонні штами вірусу грипу реєструються щороку та є причиною підвищеної захворюваності на грип в епідсезон. Сезонний грип перебігає з меншою частотою ускладнень та летальних наслідків.
  Смертність від сезонного грипу становить 0,1% і менше, а від пандемічних штамів вірусу грипу – може досягати навіть 10%.
  Як саме передається грип?
  Грип легко передається від людини до людини. Найбільш розповсюджений шлях передачі – повітряно-краплинний. При кашлі, чханні чи просто розмові навколо хворого утворюється заражена зона (близько 2-3 метрів) із максимальною концентрацію аерозольних частинок, що містять вірус. Тому зараження здорових людей відбувається безпосередньо через повітря, при тісному контакті з хворою людиною, а також через брудні руки та при спільному з хворим використанні предметів побуту.
  Чому всі так бояться грипу?
  Грип небезпечний своїми ускладненнями. Можливі виникнення первинних і вторинних ускладнень. Первинні пов'язані із впливом самого вірусу – тяжкі форми пневмоній, що розвиваються в перші дві доби з моменту захворювання та є причинами смерті пацієнтів. Вторинні ускладнення розвиваються на 4-5 добу при нашаруванні бактеріальної флори. Серед них найбільш поширеними є гайморити, фронтити (запалення придаткових пазух носа), отити (запалення вух), пневмонії (запалення легень), бронхіти (запалення бронхів), менінгоенцефаліти (запалення мозку та його оболонок) та інші.
  Рідкісним тяжким ускладненням грипу є синдром Рея, що виникає після вживання препаратів ацетилсаліцилової кислоти (аспірин). Захворювання проявляється незворотними змінами мозку та печінки. Прояви синдрому Рея виникають не одразу, а після стихання клінічних проявів грипу чи ГРВІ. Тому рекомендується при вірусних інфекціях замінити прийом ацетилсаліцилової кислоти на парацетамол чи ібупрофен.
  Усі говорять про необхідність вакцинації проти грипу. А чи є певна категорія населення, яким необхідно зробити щеплення в першу чергу?
  Вакцинація – це найбільш ефективний спосіб профілактики грипу. В першу чергу щепитися проти грипу необхідно особам з так званих "груп підвищеного ризику зараження" (особи, які за видом діяльності контактують з великою кількістю людей – медичні працівники, вчителі, працівникам громадського транспорту, торгівлі, громадського харчування), а також "підвищеного ризику розвитку ускладнень ", а саме:
  • діти віком до 5 років (особливо до 2 років);
  • вагітні;
  • особи віком старше 65 років;
  • люди з надмірною масою тіла;
  • хворі на цукровий діабет;
  • пацієнти з хронічними серцево-судинними захворюваннями;
  • пацієнти із хронічними захворюваннями легень;
  • особи з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;
  • хворі, що отримують імуносупресивну терапію
  Чи всім можна робити щеплення від грипу?
  Вакцинація проти грипу протипоказана:
  • особам з алергічною реакцією на компоненти вакцини (курячий білок);
  • при наявності в минулому алергічних реакцій на попереднє введення вакцин;
  • під час загостренням хронічних захворювань;
  • при гострих інфекційних захворюваннях, що супроводжуються підвищеною температурою (відносне протипоказання, вакцинація відкладається до одужання).
  Які реакції можуть бути на введення вакцини?
  На введення вакцини можливий розвиток місцевих і загальних реакцій. Частіше спостерігаються саме місцеві реакції в місці ін'єкції – почервоніння шкіри, припухлість, болючість, які минають за 2-3 дні. Із загальних реакцій можливий розвиток грипоподібних симптомів (головний біль, ломота в тілі, слабкість), незначний підйом температури (до 37,5°С), вкрай рідко виникають алергічні реакції.
  Де краще зробити щеплення проти грипу, і яку вакцину вибрати?
  Вакцинація повинна проводитися тільки в умовах лікувального закладу, як правило, в поліклініках за місцем проживання. Вакцину для цього можна придбати в аптеках, але обов'язково повинні бути дотримані умови зберігання, а саме при температурі від 2 до 8ºС. Що стосується питання вибору вакцини, то всі вакцинні препарати, представлені в аптечній мережі, є ефективними проти вірусів грипу, які циркулюють в цьому епідсезоні. Перед вакцинацією Вас обов'язково має оглянути лікар для визначення протипоказань до щеплення.
  Яка ймовірність того, що людина щеплена проти грипу, захворіє?
  Імовірність того, що після вакцинації проти грипу людина захворіє на грип є, але не висока. Основна мета вакцинації попередити розвиток ускладнень і тяжкий перебіг захворювання. Тобто, щеплені можуть захворіти на грип, але захворювання у них буде перебігати легше, ніж у нещеплених, і, як правило, без ускладнень.
  Чи може щеплення, зроблені торік, захистити від захворювання в цьому епідсезоні? Чи має сенс вакцинуватися щорічно?
  Імунітет після вакцинації зберігається близько року і тільки до тих штамів вірусу, що входять до складу вакцини. Але вірусам грипу притаманна висока мінливість, у зв'язку з чим щорічно з'являються нові штами. Тому грипом людина може хворіти кілька разів у житті. Склад вакцин змінюється щорічно і відповідає штамам, які будуть циркулювати в цьому епідсезоні. Тому вакцинуватися проти грипу потрібно щорічно до початку епідсезону.
  Коли слід вакцинуватися проти грипу?
  Імунітет на вакцинацію виробляється через 1 місяць після введення вакцини. Тому оптимальними термінами для проведення вакцинація є жовтень-листопад місяць до початку епідсезону.
  Що треба робити, щоб не захворіти на грип, якщо людина не вакцинувалася?
  Слід пам’ятати наступні правила:
  • уникати контакту з хворими людьми;
  • при контакті з хворими одягати маску;
  • мити руки з милом або антибактеріальними засобами для запобігання поширення інфекції;
  • уникати місць великого скупчення людей (видовищних заходів, зборів, зустрічей);
  • менше користуватися міським транспортом, не ходити в гості;
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • не чіпати брудними руками очі, ніс і рот;
  • вести здоровий спосіб життя (повноцінний сон, свіже повітря, активний відпочинок, збалансована їжа, багата вітамінами);
  • не переохолоджуватися, уникати стресових ситуацій, що пригнічують імунну систему.
  Що робити якщо ви все-таки захворіли на грип?
  • залишайтеся вдома, щоб не наражати на небезпеку інших людей і уникнути небезпечних ускладнень;
  • дотримуйтесь ліжкового режиму;
  • пийте більше вітамінізованих рідин, а також настої журавлини, брусниці, що мають жарознижуючі властивості;
  • харчування має бути дієтичним і обов'язково включати кисломолочні продукти та фрукти з високим вмістом вітаміну С (ківі, мандарини, апельсини);
  • по можливості ізолюйте себе від інших членів сім'ї, слід виділити для хворого окремий посуд;
  • всі члени сім'ї повинні дотримуватися правил гігієни –  використання масок, часте миття рук, протирання рук дезінфікуючими засобами;
  • при перших симптомах захворювання викличте лікаря – самолікування при грипі є неприпустимим, адже перебіг грипу може бути не передбачуваним, а ускладнення можуть розвиватися з перших днів захворювання, тільки лікар може правильно оцінити стан хворого і призначити необхідне лікування;
  • виконуйте всі призначення лікаря і приймайте препарати, особливо противірусні строго за схемою;
  • уважно стежте за своїм станом, щоб при можливому погіршенні самопочуття своєчасно звернутися до лікаря і отримати необхідне лікування.
  Чи можна лікувати грип антибіотиками?
  Грип антибіотиками не лікується! Збудником захворювання є вірус, і антибіотики на нього не діють. Антибіотики при грипі можуть застосовуватися, але тільки за наявності ускладнень. Питання про призначення антибіотиків вирішує тільки лікар!

Бережіть себе та своїх близьких і вчасно звертайтеся за медичною допомогою!

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]