Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Громадське обговорення добровільного приєднання громад до м. Миргород
2018-08-06

Минулого тижня сільські громади, що, відповідно Перспективного плану формування територій громад Полтавської області, отримали від Миргорода пропозицію ініціювати процедуру добровільного приєднання до Миргородської територіальної громади, проводили громадські обговорення даного питання.

Зустрічі з сільськими жителями відбулися на запрошення голів сільських рад. Від міської ради учасниками обговорення були: секретар міської ради Наталія Гирка, начальник відділу економічного прогнозування та туризму Оксана Голуб, начальник відділу житлово-комунального господарства Михайло Коркішко, консультанти Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України та представники районної державної адміністрації. Метою заходів у сільських радах було лише інформування мешканців щодо процедури добровільного приєднання до Миргородської територіальної громади.

Нагадаємо, на сесії міської ради, що відбулась 23 червня 2018 року, було вирішено звернутися до сільських і селищних голів з пропозицією ініціювати добровільне приєднання до територіальної громади міста Миргорода територіальних громад сіл, селищ, які мають намір приєднатися і які можуть увійти до складу Миргородської міської об’єднаної громади – це 13 рад.

Зустрічі відбувалися у форматі консультацій, які переростали в  активні дискусії. На чимало болючих та актуальних питань місцевих жителів відповіли Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань проекту ПУЛЬС Полтавського РВ АМУ, Олександр Полупан, консультант з правових питань проекту ПУЛЬС Полтавського РВ АМУ.

Консультанти розповіли, що згідно з законом про приєднання громад до міст обласного значення, міста обласного значення отримали можливість приєднувати села без проведення виборів. Миргород, як населений пункт обласного значення, набув статусу спроможної громади і має право приєднувати села, як це зараз можуть робити сформовані ОТГ. Також зосередили увагу присутніх на перебігу реформи на Полтавщині, кількості створених об’єднаних громад, їхніх успіхах.

Олександр Полупан: "Нині в області створено 43 громади, де проживає близько 350 тисяч осіб, – говорить Олександр Полупан. – Громада має забезпечити всю життєдіяльність мешканця на своїй території у сфері комунальних послуг, освіти, культури, спорту, медицини, частини соціального забезпечення".

Анжеліка Саідова закцентувала увагу присутніх на податковій базі ОТГ, фінансовій допомозі з боку держави, зокрема субвенції на розвиток інфраструктури.

Анжеліка Саідова: "Сьогодні податки, які ви сплачуєте зі своїх доходів не надходять у вашу громаду, а йдуть до районного бюджету, а по вашій громаді – це мільйон 340 тисяч гривень на рік при бюджеті сільської ради в один мільйон гривень. 60% від ПДФО надходить до районного бюджету, а 40% йде до державного бюджету. Після створення ОТГ ці 60% залишаються в місцевому бюджеті, це найперший податок, який формує бюджет, – пояснила Анжеліка Саідівна. – Ці гроші можна використати на покращення якості життя в громаді".

Наталія Гирка розповідала про майбутній формат співпраці і використання доходів, отриманих на сільських територіях, про заплановане укладення меморандуму про співпрацю між містом та населеними пунктами – документ, який гарантуватиме, що всі зароблені кошти на території села будуть спрямовуватися на його розвиток, а не витрачатимуться на потреби інших територій громади.

 

В свою чергу, Оксана Голуб зосередила увагу на економічних перевагах функціонування громад в разі добровільного приєднання та отриманні додаткових можливостей шляхом реалізації спільних для територій громади інфраструктурних, соціальних та бізнесових проектів.

Начальник ВЖКГ Михайло Коркішко акцентував увагу на співпраці громад у сфері житлово-комунальних послуг.

Питання, що найбільше хвилювали сільських жителів – це земля, вивезення твердих побутових відходів, пасажирські перевезення, соціальний захист, медицина, видача довідок та оформлення нотаріальних документів, успішні практики вже створених об'єднаних територіальних громад.

 

 

Обговорення в с. Ярмаки

Обговорення в с.Петрівці

 

 

Обговорення в с.Єрки

Обговорення в с. Єрки

 

Обговорення в с. Кибинці

 

Обговорення в с. Хомутець

 

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]