Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Дифтерія стукає в двері
2018-09-03

Людство протягом всієї історії потерпало від інфекційних хвороб, розповсюдження яких часто набирало характеру епідемії і пандемії, забираючи тисячі і, навіть мільйони життів. На початку 20 років минулого сторіччя в Полтавській губернії було зареєстровано більше 1,5 тисячі випадків дифтерії, рівень смертності від якої був дуже високий. Захворювання спустошувало цілі села. Інфекційні захворювання завдяки профілактичним щепленням вдалося звести до поодиноких випадків.

Імунізація вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних серед заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують на теперішній час. Винайдення вченими вакцин проти інфекційних хвороб стало новою ерою в медичній науці і практиці. Завдяки цьому велика кількість небезпечних інфекцій стали «керованими». Це означає, що при досягненні прошарку людей, які мають імунітет, тобто щеплених, не менше 95%, ці захворювання не  набудуть епідемічного розповсюдження в суспільстві навіть при її занесенні.

Зараз в Україні ще не закінчився спалах кору, але лікарі вже прогнозують, що скоро прийде нове, страшніше захворювання – дифтерія. І кажуть, що наслідки будуть набагато гіршими, ніж від кору. Востаннє епідемії дифтерії в Україні були з 1991-го до 1998 року.

Тоді на дифтерію захворіло близько 20 тисяч людей, 696 з них померло.

Ретроспективний аналіз захворюваності на дифтерію показав, що за останні 10 років в Україні зареєстровано понад 70 випадків дифтерії у 18-и областях. В цьому році випадки дифтерії в Україні вже зареєстровано в Луганській,Київській та Чернігівській областях.

Ми вирішили розповісти вам, що таке дифтерія і пояснити, як уникнути цієї хвороби. Дифтерія - гостра інфекційна бактеріальна  хвороба, яка вражає органи серцево-судинної, дихальної та нервової систем, а також надниркових залоз. На місці, яке вражає інфекція, відбувається запальний процес з фіброзним нальотом.

Збудником дифтерії - є дифтерійна паличковидна бактерія. Найчастіше дифтерія поширюється при чханні, кашлянні, чи диханні, а також заразитися можна  через посуд, іграшки, канцелярські товари, та інші речі, яких торкався носій та хворий.

До речі, носіями дифтерійної палички можуть бути люди, які не мають симптомів захворювання, але в носоглотці у них живуть, розмножуються і виділяються з кашлем і чханням небезпечні мікроорганізми.

Симптоми характерні для захворювання, які можуть змінюватися залежно від локалізації, форми й стадії хвороби:

- різке підвищення температури тіла до 41С;

-збільшення піднебінного язичка, дужок, мигдалин, фіброзний наліт (сіро-білого    кольору);

- гіперемія (почервоніння) і набряк горла ;

- біль у горлі, особливо при ковтанні;

- збільшення шийних лімфовузлів, набряк шиї;

- загальна слабкість, млявість, нездужання, підвищена  сонливість ;

- головний біль, запаморочення ;

- зниження апетиту, нудота, блювота ;

- блідність шкірних покривів;

Поява симптомів – є ознакою, що дифтерійна паличка почала виділяти токсин, який руйнує клітини організму. Інкубаційний період хвороби – від 2 до 10 днів, отже перші симптоми хвороби, яка передається повітряно- крапельним шляхом, з’являється після контакту з хворим вже дуже скоро.

            Незалежно від того, наскільки легка форма дифтерії у людини, її потрібно відразу ж госпіталізувати в інфекційне відділення. Головний спосіб лікування – введення антитоксичної протидифтерійної сироватки.

Єдиний і найдієвіший спосіб захиститися від дифтерії – це вакцинація.

Відповідно наказу МОЗ України від 18.05.2018 р. № 947 « про внесення змін до календаря профілактичних щеплень в Україні». схема імунізації дітей передбачає імунізацію вакциною АКДП починаючи з 2 місяців життя (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців ( четверте щеплення).

Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно- правцевим ( далі – АДП ), наступну у 16 років – анатоксином дифтерійно – правцевим  зі зменшеним вмістом антигену (АДП-М).

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які  раніше були щеплені, проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення.

Вакцину закуповує МОЗ через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти.

МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити необхідні щеплення проти дифтерії. Станом на 01.08.2018 року лікувально- профілактичні заклади Миргородського району забезпечені дифтерійно-правцевим анатоксином (АДП-М) в достатній кількості.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни, ведіть активний здоровий спосіб життя, вакцинуйтеся і бережіть себе.

 Микола Олефір,

завідувач Миргородського міжрайонного

відокремленого підрозділу лабораторних

досліджень ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України»

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 23 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]