Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
До уваги споживачів питної води!
2019-01-22

Вода є універсальною складовою, без якої неможливе життя. В цілому організм  дорослої людини  на 70% складається з води. Достатнє надходження її в організм  є одною з основних умов здорового способу життя. Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Вода господарсько – питного водопостачання м. Миргорода та Миргородського району, яка в основному надходить із бучакського водоносного горизонту, містить фториди в кількості 2,1-3,2мг/дм3тоді, коли фізіологічна  норма складає від 0,7 до 1, 2, а гранично допустима концентрація (ГДК) не повинна перевищувати 1,5мг/дм3.                                                                                     

  Крім  того, вода бучакського водоносного горизонту недостатньо насичена солями кальцію–10-14мг/дм3та магнію - менше 6,9мг/дм3(фізіологічна норма даних мікроелементів складає  відповідно 25 - 75мг/дм3   та 10 - 50мг/дм3).

Альтернативою в даній ситуації було створення на території  міста пунктів розливу очищеної питної води, якими користується населення та велика кількість закладів та організацій, включаючи також дитячі садочки, школи. Крім того, воду питну очищену купують також і мешканці наших сіл.

Ідея була дуже хороша, та от при її втіленні в життя стикаємося з проблемами, про які необхідно писати і говорити, та  які потребують вирішення.

На сьогоднішній день частина пунктів по розливу очищеної питної води не забезпечена відомчим лабораторним контролем в тому обсязі, який вимагається Державними санітарними правилами і нормами 2. 2 .4 - 171- 10 "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною". Що це означає практично? Це означає, що споживачі, купуючи таку воду, не можуть бути впевнений в її якості та безпечності для свого здоров’я.

Очищення питної води – це досить складний, баготоступеневий процес. Одним із важливих технологічних моментів є своєчасна заміна фільтрів, на яких осідають колоїдні суміші разом з мікроорганізмами, регулювання діаметру мембран для забезпечення відповідного сольового складу води. Тому лабораторний контроль має дуже  велике значення.  Згідно чинного законодавства виробник несе відповідальність за безпечність та якість своєї продукції.

Державними санітарними правилами і нормами 2. 2 .4 -  171- 10 "Гігієнічні вимоги до питної води,  призначеної для споживання людиною" передбачено, що в пунктах розливу питної води очищеної повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду, складу, умов зберігання, дати виготовлення, найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду. Така інформація була донесена суб'єктам господарювання, що здійснюють реалізацію питної води у місті Миргород,  під час наради в залі засідань міської ради 18.01.2019 року Олефіром Миколою Васильовичем завідувачем Миргородського міжрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень "Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України".

Тому, звертаючись до споживачів, хочеться ще раз нагадати – ваше здоров’я тільки у ваших руках. Купуючи за свої кошти питну воду в пунктах розливу, ви повинні бути впевнені в її безпечності та якості! Цікавтеся наявністю вичерпної інформації про воду, результатами її останніх лабораторних досліджень. Для довідки: згідно гігієнічних вимог відомчий лабораторний контроль питної води після очистки повинен проводитися в середньому не рідше 1 разу на місяць.

 

Відділ споживчого ринку та підприємництва

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]