Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
До річниці створення Пенсійного фонду України
2019-12-21

21 грудня 1990 року – це дата, від якої ведеться відлік існування Пенсійного фонду України. З прийняттям Постанови Ради Міністрів УРСР було утворено Українське республіканське відділення Пенсійного фонду СРСР і розпочалося формування організаційної структури, інфраструктури, матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу.

Сьогодні органи Пенсійного фонду залишаються досить потужною структурою, яка одночасно працює і як фінансова, і як соціальна установа та робить вагомий внесок у виконання державних програм соціального захисту населення. Від фінансової стабільності Фонду залежить добробут близько 30% населення Полтавщини.

Обсяги коштів, які використовуються у пенсійній системі України в цілому і в Полтавській області зокрема, постійно збільшуються. Загальна сума коштів, які спрямовані для виплати пенсій мешканцям регіону протягом 2019 року, становитиме 16 млрд грн, що на 2,6 млрд грн більше, ніж за попередній рік. Ці грошові потоки – суттєва підтримка економіки регіону, адже йдеться про «живі» гроші, які регулярно надходять до бюджетів усіх рівнів.

Зважаючи на негативні демографічні фактори, кількість громадян пенсійного віку на Полтавщині скоротилася з початку року на 6,6 тис. і становить нині 431,6 тис. осіб. Разом з тим постійно збільшується кількість  отримувачів пенсій через банківські рахунки. Якщо на початку 2018 року питома вага отримувачів пенсій через банки становила близько 57,7%, то за підсумками нинішнього, 2019 року, 64,5% пенсіонерів області долучилися до більш сучасного та ефективного способу обслуговування. Це дозволило заощадити на доставці пенсійних виплат понад 3,2 млн грн.

Із загальної чисельності пенсіонерів Полтавщини 63,6% становлять жінки та 36,4% - чоловіки. Продовжують працювати майже 88 тис. громадян, які вже досягли пенсійного віку.

Середній розмір трудової пенсії в області на 1 грудня 2019 року становить 2883 грн, що на 417 грн, або на 16,9%, більше, ніж у січні. А середня пенсійна виплата військовослужбовців досягла 4717 грн. Мінімальна пенсія за віком упродовж нинішнього року зросла з 1497 грн на до 1638 грн.

Але контингент підопічних Пенсійного фонду – це не лише літні люди. Солідарна система пенсійного забезпечення передбачає, що турботу про стареньких беруть на себе працюючі громадяни. Тому кожен, хто досяг повноліття і почав працювати, стає потенційним “клієнтом” Фонду і сплачує до пенсійного бюджету частку заробленого. Кількість офіційно працевлаштованих осіб в нашому краї порівняно з початком року поступово зростає. Якщо на початок 2019 року їх кількість становила 416 тисяч, то вже у жовтні – на
  5,7 тисяч більше, тобто 421,7 тисяч.

Одним із пріоритетних завдань, покладених на органи Фонду в нинішньому році, стало впровадження єдиних стандартів обслуговування громадян, забезпечення доступності при наданні послуг. Завдяки централізованій системі нарахування і виплати пенсій мешканці області почали обслуговуватися не лише в управліннях Фонду на рівні району чи міста, а й безпосередньо в територіальних громадах, у центрах надання адміністративних послуг, у спеціальних агентських пунктах.

У рамках організації прийому за принципом “єдиного вікна” на Полтавщині створений 31 сервісний центр, в яких прийом здійснюється щоденно, протягом дня, незалежно від адреси проживання пенсіонера. З початку нинішнього року профільними підрозділами надано близько 380 тис. послуг. Поза межами територіальних управлінь обладнано 58 віддалених робочих місць працівників Фонду.

«Кожен день – прийомний» - під таким гаслом працюють колективи органів Пенсійного фонду Полтавщини. Серед тих, ким опікуються працівники Фонду, – 55,2 тис. осіб з інвалідністю різних категорій, 10,7 тис. осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Велику увагу в плані пенсійного обслуговування працівники Фонду намагаються приділяти учасникам АТО та ООС. Сьогодні на пенсійному обліку перебуває 450 громадян з інвалідністю внаслідок поранень та 171 особа отримує пенсію в разі втрати годувальника, полеглого за суверенітет нашої держави.

Важливим елементом якісного та ефективного обслуговування громадян є забезпечення належних матеріально-технічних умов прийому. Відтак на ремонтні роботи, придбання меблів, облаштування пандусів, створення інклюзивної інфраструктури, оновлення стендів у нинішньому році спрямовано
  більше 1,1 млн грн.

У рамках запровадження новітніх інформаційних технологій для установ Пенсійного фонду області лише протягом минулого року придбано
  майже три сотні сучасної комп’ютерної та оргтехніки на загальну суму близько
  4 млн грн.

Продовжують активно розвиватися дистанційні форми обслуговування громадян. Майже 41 тис. мешканців області стали користувачами електронних послуг вебпорталу Пенсійного фонду України. Ця унікальна електронна платформа постійно модернізується та удосконалюється. З серпня 2019 року почав функціонувати новий сервіс порталу - призначення пенсії в «один дотик». В особистому кабінеті користувача на вебпорталі Фонду можна скористатися «пенсійним калькулятором» і за його допомогою розрахувати розмір прогнозованої пенсії, а також побачити дату, коли вона буде призначена.

Віднедавна запущений електронний мобільний додаток «Пенсійний фонд», який дає можливість громадянам зі смартфонів і планшетів отримувати інформацію щодо власного пенсійного страхування та забезпечення.

Що стосується подальших кроків розвитку пенсійної системи, то в числі анонсованих урядом новацій на наступний рік – переведення більшості послуг, пов’язаних з наданням пенсійного забезпечення і соціального страхування, в електронний формат. Зокрема, Пенсійний фонд працюватиме над створенням системи обліку трудових відносин у електронній формі, забезпеченням можливості надання послуг пенсіонерам та застрахованим особам з використанням «Електронного кабінету громадянина», запровадженням онлайн системи консультування громадян, введення в дію системи електронної черги у всіх сервісних центрах як стаціонарно, так і дистанційно – через вебпортал електронних послуг Фонду.

Крім того, дедалі більша увага приділятиметься приведенню приміщень Фонду до єдиних стандартів. Доступність будівель, інклюзія, комфортні умови для відвідувачів – це ті пріоритети, над якими фахівці Фонду працюють щодня.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]