Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
"Держава ця – вільна. Держава – єдина"
2015-01-21

Соборність усіх українських земель від Карпат до Кавказу було одним з головних завдань українського національного руху початку ХХ ст. 22 січня 1919 р. на Софійському майдані у Києві перед вселюдними зборами було декларовано злуку Української Народної Республіки (проголошеної 7 листопада 1917 р. в Києві) та Західно-Української Народної Республіки (проголошеної 13 листопада 1918 р. у Львові) в одну державу.

Вперше в українській історії Західна та Східна Україна формально опинилися в складі однієї національної держави. Українцями всього світу 22 січня (як день, коли у 1918 р. проголошено незалежність УНР) святкувалося також як день незалежності України – відповідний декрет прийняв Уряд УНР 19 січня 1919 р. Враховуючи велике історичне і політичне значення Акту Злуки УНР і ЗУНР для сучасної України.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено в Україні  згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. 30 грудня 2011 року Президент України В. Янукович видав указ, яким скасував два попередні укази:  Президента В. Ющенка 2005 року про встановлення Дня Свободи 22 листопада (присвяченого подіям Помаранчевої революції), та указ Президента Л. Кучми 1999 року про встановлення Дня Соборності України 22 січня, водночас оголосив - 22 січня Днем Соборності та Свободи України. Відтак, офіційно 22 січня у 2012-2014 роках в Україні відзначали саме День Соборності та Свободи України. Указом Президента України Петра Порошенка за № 871/2014 «Про День Соборності України» свято офіційно відновлене, а День Соборності та Свободи України скасовано. Однак, відновлення було зроблене не шляхом поновлення указу № 42 від 21 січня 1999 року, а шляхом нового указу. Згідно з ним, свято відзначається «…у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки…».

З нагоди Дня Соборності України у приміщенні архівного відділу Миргородської міської ради підготовлена інформаційна викладка «Держава ця – вільна. Держава – єдина», де представлені копії документів та газетні статті місцевої преси про віхи становлення незалежної, соборної, суверенної, єдиної держави – України. Головною метою викладки є віра, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

 

А.Солодовник,

начальник архівного відділу

Миргородської міської ради

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]