Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Агрохімікати для пізньоосінньої обробки саду
2021-09-12

Поширений міф про те, що в плодовому саду можна завжди отримувати стабільні врожаї без застосування засобів захисту саду – часто призводить до загибелі навіть найкращих саджанців і дорослих плодових дерев і до великих розчарувань садівників. Навіть найактивніші прихильники еко-землеробства – періодично проводять обробки саду, обприскування фунгіцидами та інсектицидами. Чому важливо проводити обприскування навесні та восени й купити відповідні високоякісні препарати для весняного й осіннього обприскування?

  • Плодові дерева висаджують групами, недалеко саджанець від саджанця для кращого взаємного запилення і врожайності. Без застосування препаратів для захисту – такий сад перетворюється в «їдальню» для шкідників. У природі такого не буває. І тому в культурних садах концентруються шкідники та хвороби.
  • Листогризучі шкідники знищують листя, і це не дає деревам і кущам повноцінно фотосинтезувати. Комахи такі як тля, висмоктують соки рослин, позбавляють їх елементів живлення. Плодожерка пошкоджує зав'язі, вони починать масово опадати, плоди виходять дрібними, уражаються гнилями.
  • Хвороботворні мікроорганізми переносить і вітер, захистити від них можуть тільки садові препарати. Переносять хвороби й комахи. Вони проникають в ранки, які завдають шкідники. Тому зберегти сад здоровим довгий час без захисту від шкідників – неможливо.

Щоб безпечно використовувати садові препарати при весняній та осінній обробці, дотримуйтесь інструкції, читайте описи препаратів, дотримуйтесь правил безпеки:

  1. Купуйте тільки оригінальні препарати. Категорично не можна купувати й використовувати професійні препарати для промислових садів в аматорських умовах.
  2. Завжди консультуйтесь у професійних консультантів, вони підкажуть де купити інсектициди та фунгіциди, як замовити і які препарати використовувати.

Весняне й осіннє обприскування застосовують в період після опадання листя і до розпускання бруньок, щоб захистити сад від шкідників, личинок і яєць, які зимують в корі, на гілках, в опалому листі, в чешуях бруньок і хвороботворних мікроорганізмів.

                Пізньоосіння обробка – особливості та правила обприскування

Наприкінці осені й навіть на початку зими, коли вже повністю опало все листя і роботи в саду закінчуються – приходить час пізньоосінньої обробки. Так зване викорінююче обприскування проводять пізньої осені, але ще при плюсових температурах. Для аматорів це звучить трохи екстремально, але це найважливіше обприскування в році.

Для чого роблять підзьоосіннє обприскування і які препарати застосовують:

  1. При холодній осінній погоді й туманах, дощі, підвищеній вологості – патогенна мікрофлора активно поширюється, заражаючи садові кущі та дерева.
  2. Шкідники ховаються на зимівлю у тріщинах і під корою дерев, у верхньому шарі ґрунту пристовбурних кіл.
  3. Найбільш зручно, ефективно і безпечно для саду саме в цей час – зробити обприскування.
  4. Навіть якщо ви не встигаєте робити інші обприскування, то тільки від такої осінньої обробки – сад стане помітно здоровішими.
  5. Осіннє обприскування – попередить хвороби і стане захистом стовбурів дерев.
  6. Пізньоосіннє обприскування позбавить дерева від таких проблем як: парша, чорна плямистість, моноліоз, на кісточкових від кучерявості листя, іржі.

Важливо: здорові рослини навесні прокидаються раніше заражених і йдуть в ріст швидше і сильніше за хворих. Викорінююче обприскування роблять розчином залізного купоросу. Обробку проводять тільки тоді, коли листя повністю опаде. Для дерев старше 6 років – осіннє обприскування роблять обов'язково. Обробляйте стовбури, скелетні гілки, пристовбурні кола. Восени можна обприскувати також мідним купоросом, розчином карбаміду або сечовини.

Восени і навесні садівники проводять санітарну і формуючу обрізку саду. Щоб зберегти сад здоровим – потрібно обробляти всі зрізи більше 5-7 мм. Для цього є спеціальні засоби обробки – садові фарби і садовий вар. Саме восени білять стовбури дерев спеціальним розчином, можна купити спеціальну садову фарбу для захисту дерев. Якщо ви самі змішуєте розчин, додайте мідний або залізний купорос.

Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів».

Пам’ятайте: фальсифіковані  пестициди шкідливі для Вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв!!!

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

С. Надтока


 
ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]