Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Адміністративна відповідальність за непроходження обов’язкового технічного контролю вантажопасажирськими автомобілями
2020-05-21

Відділ «Миргородське бюро правової допомоги» інформує щодо адміністративної відповідальності за непроходження обов'язкового технічного контролю вантажопасажирськими автомобілями. Непоодинокими є випадки, коли водія зупиняють працівники патрульної поліції і складають на нього протокол про притягнення до адміністративної відповідальності за непроходження автомобілем технічного контролю. За що передбачена відповідальність згідно ч.3 ст. 121 КУпАП України у вигляді штрафу в розмірі 320 грн. Якщо порушення вчинене повторно протягом року (ч. 4 ст. 121 КУпАП) – позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб. При цьому поліцейські не завжди намагаються розібратися чи підлягає автомобіль технічному контролю чи ні.

Що нам з цього питання пише закон? Відповідно до пп. б) п.31.3. ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством, якщо вони не пройшли обов`язковий технічний контроль (для транспортних засобів, що підлягають такому контролю).

Порядок проведення обов`язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів затверджено Постановою КМ України від 30 січня 2012 р. № 137.

Відповідно до вищевказаної Постанови та ч.2 ст.35 Закону України «Про Дорожній рух» обов`язковому технічному контролю не підлягають:

1) легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби - незалежно від строку експлуатації;

2) легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепи до них - із строком експлуатації до двох років.

У випадку незгоди з діями поліцейського водію доводиться звертатись до суду. Слід зазначити, що серед суддів не має однозначної позиції з цього приводу.

Так до Лубенського центру правової допомоги звернувся гр. С. Він розповів, що 20 листопада 2019 року близько 15 год. 25 хв. керуючи автомобілем ГАЗ рухався по автодорозі с. Білоусівка – с.Харсіки я був зупинений поліцейським. Не обґрунтувавши підстави зупинки автотранспорту, інспектор звинуватив його у тому, що автомобіль підлягає обов'язковому технічному контролю, який він не пройшов, чим порушив пп.31 ПДР України та ст.35 Закону України “Про дорожній рух”. Взявши його документи, інспектор направився до службового авто для складання протоколу про адміністративне порушення і постанови в справі про адміністративне правопорушення. На заперечення про те, що автомобіль не підлягає технічному контролю інспектор не реагував.

Для оскарження постанови інспектора ми звернулись до Лубенського міськрайонного суду. Своїм рішенням (по справі № 539/4620/19 від 21.01.2020 http://reyestr.court.gov.ua/Review/87094553) суд вимоги задовольнив – скасував постанову про притягнення клієнта Лубенського центру гр. С. до адміністративної відповідальності, провадження в справі про адміністративне правопорушення закрив. В рішенні суд зазначив: «що автомобіль ГАЗ ЧАЗ-275213111, є легковим вантажопасажирським автомобілем 2005 року випуску, масою 1896 кг., що підтверджується копією відповідного технічного паспорту, тому обов'язковому технічному контролю не підлягає. Відповідачем поліцейським суду не надано жодних доказів того, що позивач використовував вищевказаний автомобіль для перевезення пасажирів або вантажу з метою отримання прибутку, тобто порушив правила дорожнього руху України та допустив адміністративне правопорушення за обставин вказаних в оскаржуваній постанові.»

В іншій подібній справі 22.02.2020 клієнт Лубенського МЦ БПД, гр. Т., керував автомобілем ГАЗ 2752 ВП6. На 208 км. автодороги Київ-Довжанський його зупинив інспектор роти патрульної поліції. Інспектор поліції склав протокол про адміністративне правопорушення за порушення, передбачене ч.4 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за те що керований ним автомобіль підлягає обов'язковому технічному контролю, який він не пройшов. І таким чином здійснив правопорушення повторно протягом року. Адже 21.09.2019 гр. Т. був притягнений до відповідальності за правопорушення за ч.1 ст. 121 КУпАП.

За таке правопорушення передбачається позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб. Протокол розглядається судом.

В рішенні по справі №539/643/20 від 14.04.2020 Лубенський міськрайонний суд зазначив, що хоча автомобіль марки ГАЗ моделі 2752 ВП6 є легковим вантажопасажирським автомобілем, він підлягає обов'язковому технічному контролю. «Враховуючи, що 24.02.2020 року технічний контроль було пройдено і транспортний засіб визнано технічно справним, вважаю, що в діях ОСОБА_1 хоча і вбачаються ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 121 КУпАП, але вони є малозначними, а тому, враховуючи обставини правопорушення, його слід звільнити від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.» (http://reyestr.court.gov.ua/Review/88753506). Незважаючи на те, що суди мають неоднозначну практику, щодо того чи підлягають вантажопасаржські автомобілі обов'язковому технічному контролю, дане порушення не може мати своїм наслідком штраф в розмірі 320 грн. У випадку складення протоколу чи постанови за даною підставою варто звертатись до суду за захистом цього.

Якщо у Вас виникли якісь питання виходячи зі змісту даної статті або інші, що потребують юридичної консультації, звертайтесь у телефонному режимі до  Миргородського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Миргород, вул. Гоголя, 165, каб. №9, 10. Години праці з 09.00 до 18.00 окрім вихідних та святкових днів, контактний телефон (05355) 5 09 21. Консультації безкоштовні для всіх. Правову консультацію, також, можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Крім того, повідомляємо, що за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]