Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
28 жовтня - День вигнання з України нацистських загарбників
2017-10-28

28 жовтня - знаменна дата в історії нашої країни, адже в 1944 році вся територія України була звільнена від нацистських загарбників. День визволення України - це велична подія для кожного, хто пишається славним минулим свого народу, любить рідну землю, шанує невмирущий подвиг солдатів-фронтовиків.

Упродовж двох років тривали тяжкі визвольні бої за Україну, в яких брали участь полководці та солдати чотирьох Українських, двох Білоруських фронтів, а також Центрального фронту, окремої Приморської армії Чорноморського флоту та Азовської і Дунайської військових флотилій. Захисники протягом 1943-1944 років провели 10 страте­гіч­них і 32 фронтові військові операції, проявивши героїзм та мужність у боях.

У жовтні 1944 р. у ході Карпатсько-Ужгородської операції завершилося звільнення всієї території України: 27 жовтня було визволено від окупантів Ужгород, а 28 жовтня - інші населені пункти Закарпатської області. Саме цей жовтневий день і вважається Днем визволення України.

Понад 10 мільйонів українців (як мирного населення, так і військових) віддали своє життя під час проведення військових визвольних операцій. Тільки за період форсування Дніпра загинуло понад 2 мільйони солдатів, серед них понад 3 тисячі земляків-миргородців.  Як говорять очевидці, вода у Дніпрі була червоною від крові. Надзвичайно дорого коштувало визволення від ворога кожного населеного пункту.

І земля українська, і люди стогнали під кованим чоботом нацистських загарбників. Як можна забути ті жахи, що творили нелюди-нацисти!

Згадаймо лише день 28 жовтня 1941 року, коли сталася страшна миргородська трагедія. Фашисти зігнали в колону більше 400 жителів - майже все єврейське населення міста та людей інших національностей, серед яких було більше 60 дітей, жінок, людей похилого віку, а також поранених військовополонених. І в протитанковому рові, що на околиці міста, нацисти всіх розстріляли - це місце стало миргородським Бабиним Яром.

За роки окупації Миргородщини, яка тривала 734 дні, було багато страшних трагедій, розстріляно більше 6000 людей.

Сьогодні ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю невинно убієнних наших земляків.

Загарбникам, що відступали, Вермахт дав наказ залишити після себе тотально пограбовану, спалену і зруйновану Україну. Але завдяки героїзму наших воїнів здійснити наміри нацистам не вдалося.

Внесок українського народу у перемогу над нацизмом - неоціненний. І в цьому є частка наших земляків, які воювали на всіх фронтах, а також у складі підпільних організацій та  партизанських загонів - це понад 30 тисяч жителів Миргорода і ра­йону. За рідну землю на фронтах полягло більше 10 тисяч наших земляків. Кожен миргородець, що брав участь у боях за Україну, нагороджений орденами і медалями, 11 воїнів-земляків удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу, три жителі Миргородщини стали повними кавалерами ордена Слави, один нагороджений чотирма медалями "За відвагу".

Доземно вклоняємось та бережемо пам'ять про подвиг наших батьків, дідів, прадідів, братів і сестер, які йшли на смерть у пекельних полум'ях боїв заради прийдешніх поколінь. Вічна слава загиблим! Честь і шана живим!

Старше покоління для сучасної молоді є прикладом стійкості, мужності, патріотизму.

Шановні ветерани війни, Ви повернули хід історії так, що сьогодні Ваші нащадки будують свою державу, захищаючи її кордони ціною власного життя: 12 миргородців віддали своє життя у боях на Сході України заради щасливого майбутнього незалежної рідної країни. Вічна їм пам'ять.

Від імені міської організації ветеранів України вітаю всіх жителів Миргородського краю з 73 річницею визволення України від нацистських загарбників.

Бажаю ветеранам війни та всім жителям Миргородщини здоров'я, щастя, добробуту, тепла і затишку у власних родинах, миру та злагоди.

Василь Вертелецький,

голова Миргородської міської організації ветеранів України

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]