Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Засідання комісії ТЕБ і НС
2019-05-04

За минулий тиждень на кір захворіли  четверо миргородців – одна доросла і троє дітей. Всі інфіковані - з однієї родини і вони не мали щеплень. Про це повідомили на  міській комісії з питань ТЕБ і НС, засідання якої відбулося 4 травня під головуванням першого заступника міського голови Сергія Швайки.

Обговоривши  ситуацію з інфекційним захворюванням було розроблено план профілактичних заходів. Оскільки при спалахах кору карантин не запроваджується, йдеться про санітарні заходи в організованих закладах (ДНЗ №10 та школа №5): спостереження за контактними особами,  проведення календарних профілактичних щеплень та повторних щеплень для осіб з груп ризику. На даний час медичні заклади мають запас вакцин для виконання календаря щеплень та дорослих з груп ризику. Також медики наголошують на тому, що вакцинація - єдиний надійний спосіб захисту від кору. Ще вони звертаються до батьків, діти яких контактували з хворими, уважно спостерігати за дітьми та у разі виявлення ознак хвороби, негайно звертайтеся до лікаря.

Які прояви має захворювання на кір

Кір і у дорослих і у дітей перебігає тяжко. Інкубаційний період кору (до появи симптомів) зазвичай становить від 6 до 21 днів. Після цього розвивається виражена симптоматика, але перші прояви кору є неспецифічними, вони притаманні будь-якому застудному захворюванню: 

  • висока температура;
  • головний біль;
  • нежить;
  • сухий кашель;
  • збільшення лімфовузлів;
  • запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення);
  • може виникати пронос та блювота. 


  На 4-5 день хвороби з’являється червоний плямистий висип, який починається з голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Симптоми кору люди часто сприймають за грип чи ГРВІ, звичайну застуду, а висипку сприймають за прояв алергії на прийом ліків і навіть після її появи намагаються лікувати кір вдома. Але потрібно пам’ятати, що людина, яка хворіє на кір, є заразною ще до появи висипу та до 4 діб після його появи.

Найнебезпечнішим є розвиток ускладнень, серед яких найчастіші:

  • пневмонія;
  • запалення середнього вуха;
  • запалення мозку та інші серйозні ускладнення. 

Кір може призвести до інвалідності та смерті, тому дуже важливо не займатись самолікуванням і звернутись до лікаря при появі перших симптомів

Хвороба із симптомами триває до декількох тижнів. Лікування направлене на полегшення стану і запобігання ускладненням, адже ліків, які б впливали на вірус кору і використовувалися в практиці, не існує.

Як передається вірус кору

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Єдиний надійний спосіб запобігти кору – вакцинація. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. 2 дози вакцини формують імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Першу дозу вакцини проти кору, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина отримує в 12 місяців, другу — в 6 років.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]