Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Обережно, хвороба Лайма!
2017-07-14

Хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) – це зоонозне природно-вогнищеве інфекційне захворювання, яке передається через укус  зараженого  кліща, і вражає різні системи організму (центральну нервову систему, серцево-судинну систему, опорно-руховий апарат, шкіру).

Про перші випадки захворювання людей на хворобу Лайма  в Україні відомо з 1994р., офіційна реєстрація захворювання ведеться з 2000 року. Викликається ця хвороба збудником Borrelia Burgdorferi. Основними переносниками  борелій є іксодові кліщі.

За думкою спеціалістів, природні вогнища хвороби Лайма можуть бути на всій території України, так як на всій території  розповсюджені іксодові кліщі.

Так, на усіх 28 адміністративних територіях Полтавської області є населені пункти, пов’язані з вірогідними місцями інфікування (нападами кліщів).   В Миргородському районі - це села Дібрівка, З. Кут, Рибальське, Білики, Черкащани, Олефірівка, Комишнянянський ліс, Єрківський переїзд.

В 2016 році в області зареєстровано 126 випадків хвороби Лайма.

За оперативними даними з початку 2017 року зафіксовано вже більше 20 випадків інфікування людей. Епідеміологами прогнозується  тенденція до подальшого зростання рівня захворюваності.

В  місті та районі  на протязі останніх 5 років реєструються поодинокі випадки цього захворювання (від 1 до 5 в рік), але не дивлячись на це залишаються фактори, які можуть призвести до збільшення кількості захворювань. Особливостями протікання епідемічного процесу на сьогоднішній день є те, що в зв’язку із зміною кліматичних умов, активність кліщів розпочинається з ранньої весни і триває до осені.

До організму людини збудник потрапляє при укусі  зі слиною і фекаліями кліща (при розтиранні кліща). Ризик зараження бореліозом залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а до кінця 3-х діб наближається до 100%. Але не завжди зараження призводить до розвитку гострого захворювання, до 70% випадків – може відбуватись накопичення збудника без клінічних проявів. 

Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі, частіше всього на місці присмоктування кліща, мігруючої кільцеподібної еритеми, що являє собою коло червоно-рожевого кольору 5-6 см. в діаметрі. У процесі свого розвитку еритема (почервоніння) поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії і може розповсюджуватись до 50 см. в діаметрі. Слід відмітити, що у 30-40% хворих еритема не розвивається. Часто разом з еритемою у людини з`являються гарячка, головний біль, затвердіння м`язів шиї, м’язовий і суглобовий біль, ломота всього тіла і млявість, біль за ходом нервових стовбурів, очний біль, збільшення лімфовузлів. Ці симптоми можуть передувати появі еритеми.

Слід пам'ятати, що окрім хвороби Лайма, кліщі передають ще близько 20 інфекцій — як бактеріального, так і вірусного походження, і тому виникає необхідність в застосовуванні  профілактичних заходів.

Основні заходи профілактики.

При перебуванні на природі слід одягати світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, голову слід покривати головним убором, використовувати  репеленти. Проводити само - та взаємоогляди через кожні 2 год. та при поверненні додому.

Місця для відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.

Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Для видалення кліща необхідно звернутись до травмпункту або самостійно змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видалити разом з хоботком, розхитуючи кліща з одного боку в інший пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки. Після видалення місце присмоктування необхідно змастити 3% розчином йоду або спиртом.

При перших проявах хвороби (ломота всього тіла і млявість, підвищення температури тіла, головний біль, очний біль або поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми) необхідно одразу звертатись до лікаря кабінету інфекційних захворювань поліклініки або до травмпункту.

Своєчасне звернення до лікаря і своєчасно розпочате лікування збереже вас від негативних наслідків.

         Працюючи на дачі,  відпочиваючи на природі скористайтесь даними  порадами! Захищайте себе від укусів кліщів одягом, спеціальними анти - кліщовими репелентами ( «Перманон», «Ретамід тайговий, «Москітон – анти кліщ», «Гардекс – анти кліщ», «Офф: Екстрім»).

Бережіть себе і своє здоров'я!

Лілія Яременко,

лікар Миргородського 

МВПЛД ДУ «Полтавський обласний

лабораторний центр МОЗ України»

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]