Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Обережно, ботулізм!
2021-07-27

Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні. У випадку ботулізму ситуація зовсім інша. Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10:А05.1) ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, проте важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.

    Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спалах ботулізму вважають надзвичайною ситуацією. Успіх лікування в значній мірі залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботуліністичного антитоксину.

    Вже в цьому році у засобах масової інформації повідомлялось про випадки захворювання на ботулізм. Зафіксовані смертельні випадки. В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

    Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих анаеробних умов для спори збудника, не виключаються випадки ранового ботулізму.

    Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки. Тривалість латентного (затаєного), тобто не інкубаційного (спокійного) періоду, як це відбувається у разі інфекційного захворювання, отруєння ботулотоксинами значно коливається від 2-4 годин до 2-8 діб. У переважній більшості випадків становить 12-24 години.

    Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

  • з диспептичним синдромом,
  • з розладом зору,
  • з порушенням дихання.

    Останній варіант, що триває від декілька годин до однієї доби, є найважчим для розпізнавання та потребує своєчасного застосування вентиляції легень. Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюються ковтання і мова. Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту. З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками. У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним. Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.

    Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одужання. Всупереч тяжким неврологічним розладам, що супроводжують клініку ботулізму, їх наслідки у постраждалих не спостерігалися.

    Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

    - захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

    Захист риби від потрапляння збудника:

    - рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

    - посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

    - ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

    - не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

    - не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

    - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності:

    - вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю:

    - слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху;

    Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

                                                                 Миргородське  управління

                                                                 Головного управління Держпродспоживслужби

                                                                 в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]